Baklava is een zoete deeggerecht die bij de koffie of thee word geserveerd en er zijn veel varianten hiervan. Het wordt op verschillende manieren klaargemaakt. De smaak van de baklava wordt voornamelijk bepaald door het siroop. Dit is een recept van baklava met honing siroop.

Ingrediënten

250 gram filodeeg voor baklava (bij turkse winkel verkrijgbaar)
75 gram amandelen
75 gram walnoten
75 gram pistachenoten
3 theelepels gemalen kaneel
100 gram roomboter
1,5 deciliter honing
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels sinaasappelsap
1/2 deciliter water

Bereidingswijze

Laat het filodeeg goed afgedekt met een stuk huishoudfolie en een schone theedoek tegen het uitdrogen in 2-3 uur ontdooien. Verwarm de oven voor op 175 graden C. Hak de amandelen, de walnoten en de pistachenoten grof en schep ze met de kaneel door elkaar. Smelt de boter. Bestrijk een glazen ovenschaal van ca. 15 x 25 cm. met de gesmolten boter.

Halveer de vellen filodeeg. Leg 1/3 deel van het filodeeg velletje voor velletje in de schaal en bestrijk elk velletje met gesmolten boter. Verdeel er de helft van het notenmengsel over. Leg er weer 1/3 deel filodeeg op. Verdeel daar de rest van het notenmengsel over. Leg dan het laatste 1/3 deel deeg bovenop. Bestrijk elk velletje met boter. Sprenkel er wat water over en snijd de baklava in vierkantjes. Bak de baklava ca. 35 minuten in een voorverwarmde oven tot hij bruin is.

Verwarm intussen de honing met het citroensap, het sinaasappelsap en 1/2 deciliter water.
Neem de baklava uit de oven en schenk er de helft van de stroop over. Laat dit ca. 20 minuten staan en schenk er vervolgens de rest van de stroop over.

Laat de baklava minstens 4 uur staan zodat de smaak goed kan intrekken.

Bron: www.smulweb.nl