Nigella Sativa tegen hooikoorts

Net zoals op huisstof en voedingsmiddelen kunnen wij mensen ook overgevoelig reageren op de kleine in de lucht zwevende stuifmeeldeeltjes van planten, bomen en grassen. Deze stuifmeeldeeltjes oftewel pollen en de allergie voor deze pollen kennen we als hooikoorts. Wat is hooikoorts? Hevige niesbuien, waterige neus, tranende en jeukende ogen, neus en keel, soms ook astmatische benauwdheid en een algeheel vermoeid gevoel. Naast medicijnen zijn er een heleboel alternatieven die niezen, jeukende en waterige ogen kunnen voorkomen tijdens het hooikoortsseizoen.

Medicijnen

Er zijn veel medicijnen die de symptomen van hooikoorts kunnen minderen. Antihistamines worden het vaakst voorgeschreven. Het gebruik van medicijnen tegen hooikoorts is vaak effectief, maar kan voor bijwerkingen zorgen of toch je niet helemaal fit maken. Een meer verfijnde manier om hooikoortssymptomen te verlichten is het gebruik van een  homeopathisch geneesmiddel. Er zijn verschillende homeopathisch middelen te verkrijgen, maar het beste is Nigella sativa of zwarte zaad. Nigella sativa is effectief in het behandelen van het lichaam als een geheel en bestrijdt de oorspronkelijke oorzaak van de symptomen. Bovendien reguleert het te sterke of te zwakke reacties van het immuunsysteem en is zeer geschikt voor het behandelen van chronische, allergische en hormonale klachten.

Nigella sativa ondersteunt de stofwisseling en de spijsvertering. Het wordt gebruikt om wormen en parasieten te verwijderen uit ons spijsverteringskanaal. Het is ook geschikt om bronchitis en hoest te verminderen. Andere voordelen zijn, het voorzien van het lichaam van energie en heeft een kalmerende effect op je geest. Haargroei bevorderen en haaruitval voorkomen. En nog veel meer.

Hoe gebruik je Nigella sativa tegen hooikoorts? 

Je gebruikt het beste de zaadjes (vers malen met een koffiemolen). Deze zijn overal te vinden en werken erg goed. Je hebt het ook in olievorm, alleen is deze niet altijd betrouwbaar. Voor dagelijkse inname wordt er geadviseerd om 4 theelepels per dag te nemen. De precieze dosering hangt ervan af of u het als preventie of ter genezing van acute klachten gebruikt. Bij acute ernstige last van hooikoorts, gebruik 2 extra theelepels voor 2 dagen. Daarna kun je over gaan op de normale doses van 4 theelepels.

Er zijn talloze wetenschappelijke studies over Nigella sativa. In een studie in München zijn 600 allergiepatiënten onderzocht die 500 mg Nigella sativa olie tweemaal daags kregen voor de duur van 3 maanden. Een grote verbetering werd waargenomen in 85% van de gevallen. Voor gebruik kun je de zaadjes mixen met koude dranken, thee, koffie of yoghurt. Het kan ook op de huid worden aangebracht om eczeem, artritis en psoriasis  te behandelen. De voordelen zijn afhankelijk van de manier van gebruik. Dus zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen.