Leuke Ideeën Voor Op De BBQ

Iets lekkers en gezonds voor bij je vlees is echt binnen no time gemaakt,  maar je kunt er ook je volledige barbecuemaaltijd mee vullen zonder vlees. We hebben hier een lijst heerlijke (bij)gerechten die je makkelijk kunt combineren met een stukje vlees of vis .

1. Ananas 

Ananas is van zichzelf al lekker, maar gegrilde ananas is echt wat anders. Snijd kop en kont van de ananas. Schil de ananas rondom. De ananas in plakken of in parten snijden. Snij uit elk part het hart weg. ananas rechtstreeks boven de hete kolen terwijl je ze rondom grilt. Zwarte strepen zijn niet erg. Zolang ze maar niet compleet zwart worden. Lekker als dessert.

 

2. Bindsla

Bindsla, ook bekend als Romeinse sla, is een bladgroente die vooral in volkstuinen wordt geteeld. Normaal koken we geen sla, en nog raarder is het op de barbecue. Toch is het lekker op de grill. Snijd de bindsla in de lengte doormidden en dan nog een keer, maar laat het kontje eraan zitten zodat de bladeren aan elkaar blijven zitten. Wrijf de 4 stukken in met olijfolie. Grill ze aan alle kanten op een hete barbecue. Zorg dat je maar heel kort hoeft te grillen en toch al een beetje bruine strepen op de sla ziet. Als de barbecue niet heet genoeg is duurt het te lang en wordt de sla te slap. Leg ze op een ondiepe schaal. Besprenkel met het citroensap en een flinke scheut olijfolie. Bestrooi met een beetje zout. Lekker bij zowel vis als vlees.

 

3. Bananen

Bananen op de grill zijn super lekker. De banaan mag in de schil blijven zitten als je dat wilt, maar kan ook zonder. Snijd de banaan aan de holle kant door tot de schil aan de buitenkant. Deze schil moet heel blijven, zodat de vulling er niet uitloopt. Leg elke banaan op een stuk aluminiumfolie dat groot genoeg is voor de banaan. Verdeel nu de boter, de suiker, het citroensap en de honing over de bananen. Vouw nu het aluminiumfolie stevig om elke banaan heen. Draai de uiteinden van het folie stevig vast. Dit allemaal om te voorkomen dat de vulling straks uit de bananen loopt. Rooster nu de ingepakte bananen 15 minuten boven de barbecue. Als de bananen lekker zacht worden zijn ze klaar. Serveer ze in het folie en laat je gasten de gebakken banaan op het bord uitpakken.

 

4. Pizza

Een pizzasteen barbecue is erg makkelijk om pizza’s mee te maken, maar kan ook op een normale barbecue. Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is (250-300 ˚C is normaal). Verwarm de pizzasteen voor op de hete barbecue.  Strooi een beetje maismeel (bloem verbrand namelijk vrij snel) op de pizzasteen en leg de belegde pizza erop. Afhankelijk van de dikte van de bodem, dient de pizza tussen de 5-10 minuten op de barbecue te garen. Weber heeft diverse accessoires die geschikt zijn voor verschillende barbecues.

 

5. Abrikozen

Als je niet zo van bananen bent, kun je ook gegrilde abrikozen als dessert eten.  Je hebt stevige abrikozen nodig. Snijd ze door midden en haal de pit eruit. Olijfolie erop en twee tot vier minuten ieder kant grillen.  Ze zijn klaar als je bruine strepen op de abrikozen ziet.

 

6. Avocado 

Halveer de avocado, verwijder de pit en verwijder het vruchtvlees. Vul de avocado’s  met wat jij wil,  (zie foto voor inspiratie) en zet ze ongeveer 15 minuten op de barbecue.

 

7. Oesters

Oesters zijn heel erg lekker, toegankelijk voor iedereen, en heel geschikt voor de barbecue. Voor het openmaken van oesters heb je een dubbelgevouwen theedoek nodig, en het liefst een oestermes. Als je dat niet hebt, gebruik dan een mes zonder een dunne punt, omdat die af zal breken.  Steek de mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes voorzichtig naar binnen en maak met een korte draaibeweging de schelp open.  Snijd de boven- en onderschelp langs de kier losjes van elkaar. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt, maar zet niet te veel kracht op de oester. Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelpen los. Mocht er nog gruis in zitten, haal die dan weg.

Leg de oesters op de barbecue. Zodra het vocht wat in de schelp zit gaat koken, giet je langzaam de gesmolten boter in elke schelp. Laat de oesters nog even een paar minuten staan totdat de boter begint te koken.