Je wilt graag meer energie hebben en meer kunnen doen zonder je te moe te voelen. Je denkt hoe kan ik weer snel fit worden en snel mijn weerstand verhogen. Wij hebben hier tips en recepten voor je die je in een mum van tijd weer fit maken.

Gezonde voeding kan helpen bij vermoeidheid, en je weerstand verhogen. Op die manier geef je je lichaam een extra boost om te komen tot een goede fysieke conditie.  Bij vermoeidheid is aansterken door goede voeding erg belangrijk voor je lichaam. Daarnaast gaat je concentratievermogen geleidelijk aan verbeteren.

Symptomen bij (over)vermoeidheid:

(Over)vermoeidheid op zich kan een symptoom zijn van burn-out bijvoorbeeld, maar er zijn ook alarmsignalen hoe je kan zien dat je oververmoeid bent. Ten eerste slaap je heel slecht. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Of ben je te gestrest om te slapen of ben je aan het piekeren waardoor je niet kan slapen. Na een tijdje zal je merken dat het tekort aan slaap op je begint te wegen. Als je merkt dat je vermoeidheid steeds meer invloed begint te hebben op je dagelijks functioneren is het nuttig om te onderzoeken waarom je (over)vermoeid bent en wat je eraan kan doen.

Voedingstips bij (over)vermoeidheid:

Calorieën zijn van levensbelang om te kunnen functioneren: ze zorgen namelijk voor energie. Verder moet een eetpatroon om aan te sterken voldoende koolhydraten, mineralen, vitaminen en vezels bevatten.

Voeding die rijk is aan vitamine B

rode bonensalade

Recept Bonensalade hier

B-vitamines zijn onmisbaar voor het menselijk lichaam. Vitamine B is onder meer nodig bij en/of verantwoordelijk voor: Gezondheid van huid, haar & ogen. Vitamine B voeding: Bonen, asperges, erwten, champignons, zilvervliesrijst, broccoli, avocado’s, linzen, eieren, volkoren producten, bananen, noten en zaden, bruine rijst.

Voeding die rijk is aan vitamine C

Roergebakken Spruitjes en broccoli

Recept broccoli en spruitjes hier

vitamine C een sterke antioxidant, die schadelijke oxidatieprocessen tegengaat, waardoor de algehele afweer tegen ziekte toeneemt. Voedingsmiddelen met veel vitamine C zijn: broccoli, paprika’s, kool, aardbeien, waterkers, bramen, citroenen, tomaten, citrusvruchten, bloemkool,spruitjes.

Voeding die rijk is aan magnesium:

krieltjes met avocado

Recept avocado en krieltjes hier

Bij vermoeidheid is er vaak een verhoogde behoefte aan magnesium. Dit mineraal speelt onder andere een rol bij de energieproductie. Magnesium vindt je in bijvoorbeeld: aardappelen, noten  amandelen, bananen, rozijnen, avocado, zaden, kelp, knoflook, zeewier, schelpdieren, volkoren granen, quinoa en donkere chocolade.

Voeding die rijk is aan zink 

Champignon crème soep

Recept champignon creme soep hier

Zink speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling in de hersenen. Het is een van de belangrijkste mineralen die nodig zijn voor je lichaamscellen en immuunsysteem. Eet deze voeding om meer zink binnen te krijgen: groene bladgroenten, linzen, amandelen, volkoren granen en champignons.

Voeding die rijk is aan omega-3 vetten

Zeebaars uit de oven recept

Recept zeebaars uit de oven hier

Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van Omega-3 vetten. Voeding met omega 3 vetten:  Walnoten, vette vis zoals  zeebaars, zalm, sardines, makreel, haring, paling en lijnzaad.

Kruidenthee recepten die helpen bij vermoeidheid

Saussurea Costus

costus

foto van: iue.weebly.com

de wortels van deze plant worden verwerkt in vloeibare extracten, oliën, poeders, afkooksels en andere geneesmiddelen. Het wordt gebruikt in de Islamitische,  Ayurveda en in de traditionele Chinese geneeskunde. Saussurea Costus is goed tegen vele aandoeningen zoals: Vermoeidheid, maag en darmproblemen, mond en keelkanker, tegen gaan van parasieten in het lichaam  en het remmen van verschillende ontstekingen in het lichaam.

saussurea Costus  thee; 1 beker elke ochtend na je ontbijt.

1 beker lauw warm water
1 theelepel goede kwaliteit honing
1/2 theelepel gemalen costus

Zwarte komijn

Nigella sativa zaadjes

Zwarte komijn zaad of olie wordt voor erg veel toepassingen gebruikt door de mensen; inwendig, culinair, oraal en cosmetisch. Zwarte komijn bevat meer dan 100 belangrijke voedingsstoffen. Het bevat voor ongeveer 21% proteïnen, 38% koolhydraten en 35% plantaardige vetten en oliën. De actieve ingrediënten van zwarte komijn zijn Thymochinon, Nigelline en vette oliën. Het bevat ook belangrijke hoeveelheden proteïnen, koolhydraten en essentiële vetzuren. Andere ingrediënten zijn linoleumzuur, calcium, kalium, ijzer, zink, magnesium, vitamine A, vitamine B, vitamine B2 en vitamine C.

Zwarte komijn thee; 1 beker elke avond na het avondeten

1 beker kokend water
2 theelepels gemalen komijn zaadjes of 1 eetlepel komijn olie 
1 zakje groene thee
Eventueel met suiker op smaak brengen

Als je de komende 30 dagen op je voeding let en daar bewust mee bezig bent met behulp van de bovenstaande tips, zul je je energieker en beter voelen.