Zwarte bonensoep met kalfsvlees

Zwarte bonen zijn een goede bron van eiwitten. Ze zijn een goede aanvulling op een uitgebalanceerd dieet. Ze zitten vol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Daarnaast zijn ze makkelijk te bereiden en veelzijdig in allerlei recepten te gebruiken. Omdat bonen uit blik vaak minder smaak hebben of een papperige consistentie hebben, kun je beter gedroogde bonen nemen als je een rijke smaak en een stevige textuur wilt. Zie hier het recept voor een lekkere bonensoep met kalfsvlees voor 4 personen.

 

Ingrediënten

2,5 liter water

1 kleine zak zwarte bonen 8 uur geweekt

4 aardappelen in blokjes

2 tomaten in blokjes

1 ui

1/2 courgette in blokjes

250 gram kalfsvlees in blokjes (kun je ook weglaten)

1 teentje knoflook gehakt

gember op smaak (1 kleine lepel is goed) gehakt

1 lepel koriander zaadjes gemalen

2 lepels zonnebloem olie

zout en peper op smaak

 

Bereidingswijze

weken van de zwarte bonen

Laat de zwarte gedroogde bonen een nacht (ongeveer 8 uur) weken in ruim water. Na het weken moeten de bonen nog circa 90 minuten worden gekookt. Het weekproces kan met een paar uur worden verkort door de bonen even aan de kook te brengen en ze dan met het deksel op de pan te laten weken.

Bereiding soep

Snijd alle groente in blokjes. Verwarm in een grote pan wat zonnebloem olie en fruit hierin het vlees tot het een mooie bruine kleur krijgt. Voeg de aardappelen, courgette, ui en tomaten toe en fruit 2 minuten mee. Hak de knoflook en gember goed fijn. Voeg dan de knoflook, gember, gemalen koriander, toe en fruit ook even kort mee. Voeg nu de geweekte bonen toe en sudder voor minimaal 1.5 uur zachtjes op een laag vuur. Breng vervolgens op smaak met zout en peper. Nu is de soep klaar, geniet!